Thailand

Thailand

2012-2013

På juldagen åkte Olle o jag till Thailand

:: Tre veckors härlig semester låg framför oss :-)

Tisdag 25/12-12 :: Karlshamn/Malmö/Köpenhamn/Istanbul

Klockan 8 på morgonen skjussade Henrik Tröst oss till Malmö (Hyllie stn), där vi tog tåget över till Kastrup. Vi checkade in och lyfte mot Istanbul 12:30. Vi åkte med Turkish Air! Efter tre timmar landade vi i Istanbul och där fick vi vänta på nästa plan i ca 3h. Kan inte påstå att det fanns något att göra på den flygplatsen, men vi slog ihjäl tiden ändå. Kl 19:50 (lokal tid) var det dags att bege sig till Bangkok. Resan skulle ta ca 8h. På planet var det jättebra service, vi fick filt o kudde, tandborste (?) o ögonbindel, kvällsmat o frukost o en liten tv-skärm i stolsryggen framför där man kunde roa sig betydligt längre än 8h.

121225_we_olle

Bye bye Sweden!

Onsdag 25/12-12 :: Bangkok/Chumpon

100THB är ca 22SKR

Kl. 9:45 lokal tid landade vi slutligen i Bangkok. Vi skulle nu bege oss till Chumpon som ligger ca 50 mil söderut på östra sidan av Thailands tunga. Alla busar o inrikesflyg var fullbokade, så vi fick ta en taxi. Inne på flygplatsen sa de att det kostade 12000thb att åka, vi tyckte att det var hiskligt dyrt, så vi gick utanför o hittade en taxikille som körde oss för 5000thb. Jag frågade om han hittade o det gjorde han, det finns bara en vettig väg ner om man inte vill åka på kostigar (lol). Kl var ca 10 o vi sa att vi måste hinna med färgan till Koh Pangan som går kl 18. No problem, sa han. Det tog ca en timme att bara komma ifrån flygplatsen o en km framåt …. ”Accident” sa chaffisen :-(  han körde vidare fort som tusan med två snabba kisspauser. Under färden stoppades vi i en poliskkontroll, men chaffisen sa att om man ger dem 500thb, så får man åka vidare! Tja, så kan man ju ocså tjäna lite extra pengar ;-)

IMG_1626

När vi kom till Chumpon hittade han inte till färjan, men när vi slutligen kom fram 17:55, så fick vi reda på att det inte går någon färja o nästa som går är kl 7 imorgon, men den är fullbokad … Vi skulle få vänta till kl 14 dagen efter, grrrrr. Eftersom vi var ute i mitt ingenstans fick vi ta in på det enda boendet som fanns vid färjeläget vilket kostade 1500thb/natt. Sängarna var stenhårda!!! Vi käkade lite på en sylta o sen sov vi. I efterhand fick vi veta att han hade skjussat oss till fel hamn i Chumpon!

IMG_1647

Torsdag 27/12-12 :: Chumpon/Koh Pangan

Vi sov rätt länge eftersom vi inte hade bråttom. Vi åt frukost vid havskanten. Kl 13 var det dags att bekräfta resan med båten som kostade 1000thb/skalle. Fick fick ett litet klistermärke på tröjan o på ryggan skulle vi sätta destinationslappen. Vi o en jädra massa folk skulle med båten. Väl på båten satte vi oss på däck, men det visade sig vara ett STORT misstag. Det gungade så illa att folk spydde till höger o vänster. Vi fick hålla i oss för att inte trilla ner på golvet. Jag klarade mig med illamående, men Olle kräktes. Thailändarna var tydligen vana vid detta för de sprang med spypåsar hela tiden (usch, vilket jobb). Efter tre timmar på sjön mellanlandade vi på ön Koh Thao.  Det som är ruskigt spännande (eller inte) är att när man går på båten, måste alla tränga sig längs fram i en trång gång för att lämna bagaget. Allt bagage läggs på hög o har du otur när du ska gå av så ligger din väska underst, snacka om thai-logistik … varför hade vi då en destinationslapp på ryggan? Det tog nog en timme innan alla hade gått av o nya gått på o vi hade passat på att sätta oss inne för att minimera sjögången. Efter ca 45 min till sjöss var det dags för oss att kliva av på ett fantastiskt Koh Pangan, vi som hade väskorna ute på båten, fick gå av och ta emot den när de praktiskt taget kastade dem på marken. Vi tog en taxi till vårt boende, Pangan Cottage. Boendet bestod av små hus på pålar i en lång rad o längst ner vis havskanten fanns baren/restaurangen. Det fanns även en pool. Rummet var ganska sunkigt, det låg döda flugor överallt o de hade nog inte städat sen 1812, det blev stopp i toan två gånger. Inget kylskåp, men pissljummet vatten fanns att dricka, yammi. Vi bytte om till badkläder o tog ett dopp i poolen, sen käkade vi. Vårt boende låg vid Ban Tai Beach (sydvästra delen nära största staden Tong Sala o färjan).

IMG_1657

Fredag 28/12-12 :: Koh Pangan

Vi åt enkel frukost på stället, sen åkte vi taxi till en fantastisk strand (300thb). Vi var nästan helt själva där. Stranden låg norrut o det var kringelikrokvägar med maxfart som gällde. Jag blev masserad i en timme med aleovera … jisses vad skönt det var (400thb).

IMG_1693 IMG_1692

På kvällen tog vi en taxi till Haad Salad, där Anne Lahti o Ida samt Eva Bengtsson o Sandra var. Det tog ca 45 min med taxin o kostade 400thb. Vi satt en stund hos dem, sen gick vi till en strandrestaurang o käkade jättegod mat. Vi hade beställt taxi till kl 22 som skulle ta oss till södra delen på ön där det var Full Moon-party. Hela stranden vimlade av MASSOR med folk som dansade, åt o drack. Ljudnivån på musiken var öronbedövande! Olle o jag drog oss tillbaka runt 01-tiden. Jag höjde säkert medelåldern med 20 år ;-)

IMG_1711 IMG_1718

Lördag 29/12-12 :: Koh Pangan

Idag låg vi vid stranden nedanför oss hela dagen o på kvällen käkade vi ute (vilket vi alltid gjorde). Vi bokade också båt till Suratthani den 3:e samt buss till Phuket eftersom det var svårt att få plats, biljetterna kostade 800thb per skalle. Vi strosade ner till en restaurang som låg vid havskanten o där åt vi en thai-efterrätt bestående av en kokosnöt med varm kokosmjölk, bananer o cashewnötter. Låter inget vidare, men det var såååå gott. Olle drack en magnifik watermelonshake.

IMG_1674 IMG_1672

Söndag 30/12-12 :: Koh Pangan

Dagen började med frukost i en sylta vid vägkanten, ca 200thb. Olle drack den godaste mangoshaken hittills. Vädret var lite mulet, så vi låg först vid strandkanten, men fick sen flytta upp till poolen då vindarna o vågorna var starka.

IMG_1730 IMG_0393 IMG_1737 IMG_0383

IMG_0399 IMG_0389

Det kom en o annan störtskur o då flyttade jag in under tak medans Olle låg i poolen. Jag läste o drack bira = semester de luxe! På kvällen käkade vi på syltan bredvid vårt hotell, vilket inte kan rekommenderas. Tanten sa att hennes Tom Yam-soppa var delikat o jag tyckte att jag ville prova en. Det skulle vara räkor i den. När den väl kom in så flöt det champinjoner i diskvatten o det smakade satan. Jag brukar inte gnälla på mat, men detta gick fan-i-mej inte att äta. Jag sa till henne att jag inte kunde käka det o vart var räkorna? Solly, solly sa hon o stack till köket o bytte ut champinjonerna mot grönsaker. Fy fan, det gick fortfarande inte att äta, smaken etsade sig fast i hela truten. Jag kunde inte käka upp det men fick betala för båda tallrikarna!!! Här förlorade hon en kund.

Måndag 31/12-12 :: Koh Pangan

Regn o rusk :-(  vi låg vid poolen så att vi snabbt kunde ta skydd för ÖSregnet. Vi hade ingen vidare lust att åka iväg pga vädret så vi firade en stillsam nyår vid hotellets bar där vi åt god thaimat. Vi skypade också med Sara, Lina o barnen samt Micke o Berit. Vid 12-slaget började det skjutas raketer på ön mittemot vilket var ett vackert skådespel. En av killarna i baren gick o hämtade sin pistol som han skönt med, lite läskigt …

IMG_1775 IMG_1778

IMG_1788 IMG_1786

Den svarta bilden är egentligen en filmsnutt som visar hur vackra lyktorna på himmlen är, men den funkar inte i WP.

Nyårslöftet är att ALDRIG mer äta Tom Yam-soppa!

Tisdag 1/1-13 :: Koh Pangan

Vi låg vid poolen hela dagen pga det ostadiga vädret, på kvällen drog vi in till stan där vi åt jättegott o billigt på en marknad. 20thb för ett grilspett, 20thb för en friterad skruvad potatis som var sanslöst god.

IMG_1749 IMG_1750 IMG_1751 IMG_1752

Onsdag 2/1-13 :: Koh Pangan

Idag åkte vi på en guidad äventyrsresa som började med att vi fick rida elefant. Rätt coolt o utsikten var makalös. Vi fick titta på krokodil- och ormshow samt klappa apor. Olle var inte så förtjust i aporna, då han blev biten av en när vi var på Filippinerna :-)

IMG_1816 IMG_1812 IMG_1809 IMG_1800 IMG_1828 IMG_1838 IMG_1842 IMG_1795

Olle matade elefanterna med bananer.

Vi åkte vidare till en fantastisk strand där vi hade 30 minuter på oss att bada o snorkla … man hann doppa sig  i vattnet som var grumligt o sen kom regnet …. Ingen hit alltså.

IMG_1850

Efter snabbdoppet åkte vi till en restaurang där vi fick god mat. Färden gick sedan vidare till ett kinesiskt tempel, tja det var ju fint o Buddha lyste med sin glans o jag hittade några fina blommor att fotografera.

IMG_1875 IMG_1873 IMG_1887 IMG_1886

Vi åkte till ett fantastiskt vattenfall uppe i bergen. Här fick man inte spotta i vattnet, för befolkningen använde det som dricksvatten, men det var helt ok att svalka sin svettiga kropp i det … hmm … vet inte vilket som är äckligast?!

IMG_1869 IMG_1858

Efter detta besök åkte vi till en annan strand där man fick prova Wipe-out. Olle gjorde det o det var jobbigt, han hade träningsvärk efteråt.

IMG_1909 IMG_1906 IMG_1892

Sen var det dags för att åka ATV (4-hjuling) på ett annat ställe, men där fungerade bara två stycken fordon o då ville vi hem. I efterhand var det bra att vi inte åkte ATV då den som åkte fick lera uppstänkt över hela ryggen o huvudet, usch. Vi som ville åka hem fick tillbaka 200thb. Själva ursprungspriset var 1800thb per skalle. Vi var ganska trötta när vi kom hem, så vi svidade om o åkte in till staden o käkade vid thai-vagnarna, vårt favvo-plejs.

Torsdag 3/1-13 :: Koh Pangan/Suratthani/Phuket

Vi gick upp 5:40, checkade ut o tog en taxi till färjan som skulle gå 7:15, man var tvungen att vara där en timme innan avgång. Båten lyste med sin frånvaro o dök upp en timme efter ett den skulle ha gått. Det var samma procedur på båten som innan :-(  vi var dock kloka o satte oss inne i båten denna gång o det gick bra hela resan. Vi gjorde en mellanlandning på Koh Samui. Hela båtresan tog ca 3h. Det var ganska mycket folk.

IMG_1918

Väl framme i Suratthani blev vi hänvisade till olika bussar som skulle ta oss till Phuket (30 mil). Ganska skön buss. Vi beräknades vara framme 15:30. Kl var nu 10:30. Efter en timmes körande var vi inne i staden Surrathani o här stannade bussarna o sa att vi skulle byta buss, det var rena plockepin med allt o alla :-(  vi hamnade i en gammal thai-buss, läs EPA-traktor.

Man kan undra varför de hade målat streck så att bilarna kan fil-köra, för bussen låg i mitten hela tiden!?

IMG_1921

Bussen var knökfull o några fick sitta framme på chaufförens motordel. Under resans gång plockades flera thai-ländare upp vilket resulterade i att passagerarna som satt på motordelen trycktes in i bussen o fick stå hela vägen! Efter 5 timmar stannade busschauffören o sa att det var pissepaus, vi hann bland de första o krängde sedan i oss varsin kycklingburgare. När chauffören var klar satt han o tutade för att vi skulle åka, o då hade kanske en tredjedel hunnit gå på toa …. 18:30 anlände vi till utkanten av Phuket där vi blev indelade i mindre taxibilar … O det tog en jävla tid innan vi blev avsläppta i Karon beach. Vi var VRÅLHUNGRIGA. Efter letande o ringande kom vi fram till Swea Guesthouse o hade sådan tur att vi fick vårt rum direkt (från början skulle vi sova en natt hos grannen). Eivind som är svensk tog emot oss o han var superschysst. Vi kastade in grejorna o drog o käkade, sen gick vi en runda. Vi har idag lärt oss att thailändarna har ett eget sätt o räkna tid, thaitid :-)

Fredag den 4/1-13 :: Phuket/Karon Beach

Vin åt frukost o sen drog vi ner till en fantastisk sandstrand. Vi hyrde stolar med parasoll vilket kostade 200thb för hela dagen. Vi käkade ananas för 50thb mmmm. Blev masserad för 400 thb, ca en timme … ganska ok.

IMG_1924  IMG_1936IMG_1925 IMG_1934

Vi träffade Anne,  Eva, Ida, Sandra o Chippan. Olle hade ont i örat, så vi gick in på ett apotek o fick örondroppar (180thb), 4 droppar 4ggr/dag. Jag hade en massa utslag i armhålorna som kliade så in i bombens, köpte en salva på apoteket som var bra (180thb). På kvällen åkte vi in till Patong Beach (400thb enkel resa) där vi gick på köpcentret Yenceylon, det var som att kliva in på NK i Stockholm fast finare. Vi åt på donken! Stället var jättestort o vi gick där i flera timmar innan vi åkte tillbaka till Karon.

IMG_1941

Lördag den 5/1-13 :: Phuket/Karon Beach

Strandhäng hela dagen … Lyx

På kvällen tog vi en ny runda in till Patong, Olle köpte Lee (1800thb) o jag köpte trådlös spelare som man kan koppla till både dator o telefon (750thb). Eftersom det var så stort tillbringade vi många timmar där. Vi åt gott, Olle käkade en svindyra pizza för 550thb.

Söndag den 6/1-13 :: Phuket/Karon Beach

Strandhäng hela dagen. Åt gott på kvällen.

IMG_1943 IMG_1945

Måndag 7/1-13 :: Phuket/Karon Beach

Strandhäng hela dagen. På kvällen kostade vi på oss att äta hummer, pris 190thb per 100g,  men det var supergott. Notan slutade på 2600thb. Efter maten provade vi att sitta i fiskbad … det kittlades!

IMG_1990 IMG_1949

Tisdag 8/1-13 :: Phuket/Karon Beach

Strandhäng hela dagen. På kvällen åkte vi in till Kata Beach med Anne, Eva, Ida o Sandra. Vi åt gott o hade det allmänt najs. Strosade runt lite innan vi åkte hem.

IMG_1962 IMG_1963 IMG_1981 IMG_1992

Onsdag 9/1-13 :: Phuket/Karon Beach

Strandhäng hela dagen. Mutade solstolskillen med 100thb så att vi skulle få sitta längst fram närmast havet. Detta kanske låter som ett i-landsproblem eftersom vi slapp gå 1½ meter extra när vi skulle bada .. men det var fan värt det. På stranden köpte vi majskolvar för 50thb o det var riktigt gott. Olle hade mer ont i örat, så vi gick tillbaka till apoteket o fick penicillin (380thb). På kvällen åkte vi in till Kata Beach o strosade runt o åt gott. Vi gick på fotskrubbning för 300thb per skalle, kittlades lite. Vi bokade en båttur till Phi Phi Islan som vi ska genomföra på fredag. 800thb per skalle.

IMG_1987 IMG_1997IMG_2008 IMG_2020

Torsdag 10/1-13 :: Phuket/Karon Beach

Strandhäng med muta som igår. Vi åt det vanliga: majskolv 50thb, glass 60thb, ananas 50thb o cashewnötter. På kvällen stack vi till norra delen av Karon Beach o käkade gott. På väg hem igen slank vi in på fotmassage en timme (300thb/person) … HELT UNDERBART … Vi passade även på att köpa vattentäta strandväskor (800thb för båda) samt någon tröja, klänning o shorts.

IMG_2025 IMG_2028 IMG_2029 IMG_2031 IMG_2027 IMG_2016

Fredag 11/1-13 :: Phuket/Phi Phi Island

Gick upp 6:20 o gjorde oss i ordning. 7:20 kom taxi o hämtade. Vi åkte till Sea Angel Pier i östra Phuket (ca 1 h). Vi gick på båten och tog plats, det var en härlig båttur och under färden fick i se delfiner hoppa i vågorna. Vi snorklade vid Maya Bay i Phi Phi Island, sen åkte vi vidare på sightseeing o stannade vid Loh Dalum Bay där vi åt buffé o badade i ett kristallklart vatten. Vid 14:30 åkte vi båten tillbaka i ett gassande solsken. Vi var vid hamnen ca 16:30. Taxin tillbaka till hotellet tog lång tid, vi var inte hemma förrän 18:30. Vi gjorde oss i ordning o gick o käkade. Efter det gick vi på massage, Olle tog fotmassage (300thb) och jag rygg, axlar (400thb). Vi var helt slut efter detta o gick tillbaka till hotellet. I morgon är det sista dagen i Phuket o då blir det strandhäng hela dagen.

IMG_2041 IMG_2045 IMG_2075 IMG_2054 IMG_2070 IMG_2102 IMG_2113 IMG_2125 IMG_2131 IMG_2139 IMG_2145 IMG_2149 IMG_2151 IMG_2095 IMG_2154 IMG_2155 IMG_2156 IMG_2159 IMG_2164 IMG_2166 IMG_2168 IMG_2169

Lördag 12/1-13 :: Phuket/Karon Beach

Sista dagen på stranden, helt underbart. Det regnade en liten skvätt. Olle fick ont i magen, så vi fick gå från stranden redan kl 15. Efter att vi hade gjort oss i ordning så gick vi på fotmassage, 300thb per person, riktigt skönt. Vi gick en sväng  tempelmarknaden, men det var inte så mycket som lockade. Såg en mysko skylt om att man måste komma ihåg att köra på vänster sida … why? det är ju vänstertrafik i landet.

IMG_2171 IMG_2026

Vi åt jätteräkor med vitlök o peppar som smakade suveränt. Räkorna kostade 160thb/100 g. Bäst hittillls. Lade oss tidigt för taxin till inrikesterminalen hämtar oss 4:30 :-(

IMG_2178

Söndag 13-1-13 :: Phuket/Bangkok

Kl ringde 4:00, 4:30 åkte vi taxi till Phukets flygplats. Planet lyfte 6:45 o vi landade runt 8-tiden vid Don Muangs flygplats i Bangkok. När vi hämtat väskorna skulle vi åka shuffle-bus till Skytrain (förarlösa tåg som gick på räls ovan mark o vägar). Vi fick vänta nästan 45 min innan den kom (typ thai-tid: vänta så kommer bussen … någon gång). Resan till Skytrain stn: Mu Choit tog 25 min o kostade 17thb/person.

IMG_2188 IMG_2197 IMG_2190 IMG_2189 IMG_2192 IMG_2193

Vi åkte Skytrain till Nana stn (40thb) vilket tog ca 15-20 min. Vi tog en tuktuk till hotellet Woraburi på Sukhumit Soi 4 (100thb). Vi fick rum 312. Vi fick åka gratis tuktuk till Skytrain där vi löste ett endagarskort för 120thb. Vi åkte till Siam o bytte sedan till National Stadium, resan tog ca 10 min. Vi gick i det gigantiska varuhuset MKB där vi köpte Converse för 1000thb/styck mm. Vi gick sedan till Siam Ocean World där vi gick i ett akvarie. Jätteroligt. Vi fick ont i fötterna så vi tog en timmes fotmassage för 300thb, sen käkade vi på Donken.

IMG_2266 IMG_2270 IMG_2205 IMG_2226 IMG_2231 IMG_2257 IMG_2214IMG_2262 IMG_2263 IMG_2265  IMG_2267  IMG_2272

Vi åkte tillbaka till hotellet o tänkte bada i poolen på taket, men de stängde kl 21 :-(  vi fixade o donade, sen lade vi oss … Upp 6:30 för att börja färden till Swedala.

Måndag 14/1-13 :: Bankok/Istanbul/Köpenhamn

Vaknade tidigt, gick upp 6:20. Gjorde oss i ordning o åt sedan frukost. Kaffet smakade rävgift, men omeletten var god.

IMG_2274

Vi chillade lite på vårt svala rum, innan det är dags för avfärd mot flygplatsen, ca 2,5 mil. Väl på flygplatsen checkade vi in o gick sedan o käkade lite. Vi tänkte handla lite västkevaror på taxfreen, men det gick inte eftersom vi skulle mellanlanda i Istanbul o man får ju inte föra in mer än 120 ml … skitdumt, vi tyckte att de kunde plombera det vi handlade … men icke, sa nicke! Planet lyfte 11:10lokal tid och resan till Istanbul beräknades ta ca 10h. Vi landade i Istanbul ca 17:05 lokal tid och sedan slog vi ihjäl 3h där, skitdrygt! Planet mot Köpenhamn lyfte ca 20:25 lokal tid och vi beräknades vara framme 22:40. Vårt tåg till Blekinge skulle gå 23:06 så vi kände oss lite stressade, vi hade ingen lust att vänta på nästa som skulle gå 00:30. Flygresan gick bättre än förväntat och vi landade redan 22:20. Kaptenen meddelade att ingen fick lämna planet innan de visat sitt pass (skumt) o sen när vi hade gått från planet stod det en ny snutkontroll på plats o där fick vi visa passen igen … de letade säkert efter någon person. Sen blev det vanlig passkontroll o sen snabbt hämta väskor … vi var grymt stressade, skulle vi hinna med tåget? Min väska kom först, så jag stack iväg o fixade tågbiljetter, kl. 22:58 skrevs den ut o nu väntade jag på Olle. Han kom springande (bandet med väskor hade hakat upp sig), tur som var så hann vi med tåget med tre minuter till godo .. YES!

Tisdag 15/1-13 :: Blekinge o hemma igen …

Tåget skulle ta oss till Kristianstad (det gick inte längre) o där skulle Lina hämta oss. Snön vräkte ner!!! Kl. 00:31 anlände vi till Kristianstad o Lina stod o väntade. Hon hade tagit med sig en kompis (Jonathan D) som sällskap o det var klokt, för det var skitväder. Eftersom det var så mycket snö tog det lite tid att komma hem, men väl hemma så …. kändes det som om man inte hade varit bort alls. Tänk vad man anpassar sig snabbt. Vi gick o lade oss o sen var det tillbaka till vanliga rutiner.

Längtar redan till nästa resa <3