24/1-14 :: Karlshamn :: Hemma igen

24/1-14 :: Karlshamn :: Hemma igen

Hemma igen :: Facit och tips

Efter nästan en månads resande är jag nu åter i Karlshamn. Resan har varit fantastisk och jag är tacksam att jag har fått resa med min syster, som också var min personliga guide och sjuksyster.

Facit

Vi har rest många mil – närmare bestämt 2 633,7 mil! och det är fågelvägen :-)

Karlshamn  – Köpenhamn 153 km  Tåg
Köpenhamn – Paris 1029 km  Flyg
Paris – Ho Chi Minh 10145 km  Flyg
Ho Chi Minh – Hanoi 1147 km  Flyg
Hanoi – Ha Long Bay 123 km  Minibuss
Ha Long Bay – Hanoi 123 km  Minibuss
Hanoi  – Hue 541 km  Flyg
Hue  – Ho Chi Minh 643 km  Flyg
Ho Chi Minh  – Phu Quoc 301 km  Flyg
Phu Quoc  – Ho Chi Minh 301 km  Flyg
Ho Chi Minh  – Siem Riep 421 km Flyg
Siem Riep  – Phnom Penh 232 km  Minivan
Phnom Penh  – Bangkok 538 km  Flyg
Bangkok  – Paris 9458 km  Flyg
Paris  – Köpenhamn 1029 km  Flyg
Köpenhamn  – Karlshamn 153 km  Tåg
26337 km

Tips!

 • TA MED DIG SYSTEMKAMERAN, var inte lat o lämna den hemma … jag ångrar så att jag inte tog den med mig, nu fick jag istället använda en fattig digitalkamera … men, jag får skylla mig själv.
 • För att komma in i Kambodja kan du söka e-visa innan du åker och då slipper du köa i timmar när du kommer till Kambodja. Du kan ansöka om e-visa på » Royal Embassy of Cambodia i London och det kostar ca 25 USD. Allt du behöver är en JPG-bild på dig själv.
 • Vi bokade hotell under resans gång och använde oss av » Agodas utbud, mycket smidigt och enkelt! Vi bokade där frukost ingick och är man inte allt för kräsen, så duger det. Vissa frukostar var helt enastående goda och stora.
 • Ta med dig USD i små valörer. I Vietnam kan det löna sig att växla in VND, men i Kambodja är det USD som gäller. Det finns ganska gott om ATM (bankomater), så du kan ta ut pengar på plats om du vill. Vissa ATM kan du även ta ut USD i.
 • Myggmedel är ett måste!
 • Kortisonsalva för infekterade myggbett eller sandloppor (som jag fick MÅNGA av).
 • Många gånger kan det löna sig att boka paket-utflykter på plats, det är inte alls säkert att det blir billigare genom att man själv tar sig till olika utflyktsmål. Det brukar ingå en engelsktalande guide på paket-resorna och det är bra.
 • Jag kan inte rekommendera att du/ni ska åka med Air France. Resan till Asien var bra, men när vi skulle åka hem … så var det hemskt. Resan från Bangkok skulle ta 12 h. Efter 1 h fick vi lite mat och allt kändes bra. Efter 8h var vi vrålhungriga och en passagerare sa att man kunde hämta snacks längst bak i planet … bra, tänkte jag … men det var slut när jag kom dit. Efter 10,5 timmar fick vi ett litet paket med en sockerkaka o en slant kyckling (typ som en fem-krona) … du läser rätt! Vi mådde illa av hunger och det var inte bara vi som gjorde det. När vi landade i Paris, sprang jag ut från planet med kräkpåsen runt munnen. FY FAN!
 • KOM IHÅG! Om du åker från Asien och hem och har en mellanlandning … så får du inte handla taxfree och det går inte att handla så att de plomberar. Kan vara bra att veta, så att du slipper slänga dyrgriparna. Naturligtvis är utbudet i Paris både fattigare och bra mycket dyrare!
 • Ge inte fattiga barn pengar. Många vuxna skadar medvetet barn för att du som turist ska tycka synd om dem och ge dem pengar, men pengarna går till den vuxne! Hur hårt det än låter, så är det så :-(
 • Njut!