21/1-14 :: Kambodja :: Choueng Ek

21/1-14 :: Kambodja :: Choueng Ek

Choueng Ek :: Dödens fält :: En minnesplats

Choeung Ek är en minnesplats över Röda khmerernas massmord och systematiska avrättningar. Platsen kallas Killing Fields och är det mest kända av över 300 dödens fält i hela Kambodja. Under Röda khmerernas regim slussades intellektuella, utlänningar, homosexuella, religiösa och enligt regimen störande människor till platser som Choeung Ek för avrättning, ofta efter tortyr i fängelser som Toul Sleng (se tidigare inlägg).

Idag har man upprättat flera monument till de 9 000 människor funna i massgravarna vid Choeung Ek, bland annat en buddhistisk stupa fylld med dödskallar. I massgravarna kan man fortfarande se människoben, tänder och kläder sticka upp ur jorden. Vi blev också ombedda att inte plocka upp något från marken när vi gick omkring då det även förekom människoben och klädtrasor där. När vi kom dit, så hade de olika guider som var inspelade på olika språk och det fanns på svenska. De flesta som kom dit tog en inspelad guide, man gick omkring i tystnad … väldigt deprimerande plats.

Det kostade 15 USD för att en tuk-tuk skulle köra oss dit och inträdet inkl. bandspelaren kostade 6 USD.

Är du känslig, så sluta titta NU!

IMG_4865_killing_fields DSCN2338_killing_fields

IMG_4858_killing_fields

IMG_4857_killing_fields

IMG_4862_killing_fields

Med dessa vassa grenar skar man halsen av offren.

IMG_4874_killing_fields IMG_4864_killing_fields

IMG_4876_killing_fields IMG_4875_killing_fields

Massgrav

IMG_4879_killing_fields

En stackars farbror med ett ben gick utanför området och tiggde pengar, självklart fick han av mig.

IMG_4884_killing_fields

Här har de samlat offrens ben och tänder.

IMG_4895_killing_fields

IMG_4903_killing_fields

Dödens träd

Det som berörde mig mest var Dödens träd. Här slog de ihjäl barn genom att slå deras huvud i trädet så att .. ja, du kan tänka själv. De hittade både blod och hjärnsubstans från barnen på trädet :::-(

IMG_4897_killing_fields IMG_4898_killing_fields

IMG_4901_killing_fieldsIMG_4902_killing_fields